Fråga från Johan från Harplinge

Hej!

Jag är husägare och står inför en eventuell dränering. Färgen släpper från källarväggarna och vid ett kraftigt sommarregn i kombination med torr jord rann vatten in från ytterväggen på en sida av huset. Jag har grävt en grop längs ena sidan och konstaterar att det inte finns någon gjuten vägg utan det är runda stenar som inte är murade på utsidan. Jag tror grunden har konstruerats genom att gräva ut en grop och sedan fylla med sten i kanterna på gropen och mura endast på insidan vilket innebär att marken runt om huset stödjer grunden. Jag är orolig för ras vid grävning. Vet du vilken typ av grund jag menar och finns det alternativa metoder? Tycker du det är nödvändigt med dränering eller ska jag måla om med färg som tål fukt bättre? Oerhört tacksam för svar! Jag kan skicka bilder och förtydliga vid behov.

Med vänlig hälsning/Johan

Svar från Micke

När man ska dränera egentligen? Måste man alltid dränera?
Svaret är nej, du behöver inte alltid dränera. Det är ju alltid lockande att skaffa mer boyta så ofta leder detta till att man väljer att renovera källaren, vilket oftast leder till att man dränerar källaren.

Ska du inreda din källare – då ska du dränera

Om du ska inreda din källare. Då är det viktigt att man undviker fukt i källaren. Då ska du förbereda dig på ett större ingrepp i form av en dränering. Om jag förstår din problembeskrivning rätt så kommer ditt projekt vara lite extra stort på grund av din grunds konstruktion med stenar osv.
Se här för mer information om hur du dränerar din källare.

Jag tycker dock att det låter som att du behöver göra en grundförstärkning ihop med din dränering.
Jag har skrivit en artikel om det här.

Om du INTE ska inreda källaren

Om du inte ska inreda din källare eller annat utrymme (kryputrymme exempelvis) så har du två val

  • låt källaren vara. kontrollera bara att du inte har eller har haft angrepp på bjälklag och andra träbaserade delar.
  • fyll igen källaren. Denna process följer processen som vi beskrivit här för att fylla igen sin torpargrund. Fördelen är förståss att du får en gjuten betongplatta av din grund med vattenburen golvvärme om du vill det.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel