Fråga från Tobbe

Hej Micke, grunnar på hur jag bäst dränerar en ekonomibyggnad/traktorgarage på 20kvm. Det är plintbyggt direkt på jord/gräs, alltså ”trampat jordgolv. Väldigt mjukt o soggy så i våras grävde jag delvis ur ca 50cm för att kolla om nån dränering fanns, ICKE.

Verkar vara kompakt lerjord, gammal åker. Problemet är att det ligger intill o nedanför en slänt varifrån mycket vatten kommer förutom från det egna taket. Innan jag nu lägger igen undrar jag vad som är bäst en stenkista/brunn ini mitten av byggnaden som avleds via rör till sluttande mark utanför alternativt dräneringsrör på långsidorna o ut. Det är ju en enklare byggnad så jag vill inte kosta på för mycket men vill gärna bli av med mjukheten/sunkigheten på våren på ett effektivt men enkelt sätt. Hoppas du kommer med goda råd som inte är för dyra …

Bor i ”skogen” så inga grannar som blir påverkade av lösningar.

Vänlig hälsning Tobbe

Svar från Micke

Hej Tobbe,

Jag tänker spontant att det väl är bättre att försöka hålla vattnet utanför huset. Dvs en normal dränering, framförallt av väggen som vätter mot slänten.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel