Fråga från Dariusz från Stockholm

Hej
Vi har pågående renovering av källare , dränering har 8 månader och låg på rätt höjd !
Nu har vi bila bort golvet i källare och spräng berg inne för att få högre nivå i källare , hur kan vi göra på rätt sätt utan att göra om dränering ? (problem att det är jätte svårt att dränera lägre pga. dränering ligger redan direkt på berget med maximal lägsta punkten innan vi bestämd att sänka golvet i källare )
Kan du hjälpa med en smart råd ?

Mvh Dariusz

Svar från Micke

Hej Dariusz ,

Detta är klurigt. Jag rekommenderar alla som vill dränera sitt hus att försöka komma under lägsta punkten i huset (dvs under undergolvets lägsta punkt inklusive isolering).
Många byggare vi har kontakt med vill inte ta i denna typ av renovering, men jag känner några som berättat för mig hur man kan göra. De kan sånt.

Man tar en flytande gummimassa (ET massa) som man målar upp på en ny gjuten betongklack. Färgen går sedan upp även några centimeter på källarväggen. Dock ej hela källarväggen.

Det ska tydligen skydda effektivt. Jag menar att man får ha rätt förväntningar på detta projektet. Det är inte byggarens fel sen om vatten ändå letar sig in. Då får man lösa det vartefter. Till slut brukar man få stopp på inflödet men berg kan leda vatten på oförväntade sätt som är svårt att förutse.

Mitt tips sedan – bygg inte klart invändigt innan du haft ett par tunga skyfall så ditt system testas ordentligt innan.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel