Fråga från anonym från Stockholm

Jag behöver hjälp med dränering av ett halvt parhus. Ena sidan (7m) är fylld med cement mellan berg och grund, ca 1,2m mellan. Jag kan bila, gräva och skära ev berg själv på den sidan och behöver bara hjälp med grundisolering och nedläggning av rör. Två sidor (7+10m) är lättåtkomliga, även med hyfsat stor maskin.
Nytt dagvattenrör behövs längs alla sidor och anslutas till kommunens rör vid tomtgräns (möjligen kortare om kommunen bytte rören i samband med att de bytte vatten och avlopp för ett par år sen). Två brunnar ska anslutas till det. Ev också takavrinning, om man gör så?

Grusgrop kanske är en bra ide att anlägga, eftersom jag behöver ca 40m markdrän. Om det inte kan anslutas till kommunens dagvattenavlopp? Isodrän förstår jag är bra, men jag är öppen för förslag. Arbete kan påbörjas from om ett par veckor. Mottar gärna offert och tips och råd.
Kan göra mycket själv med rätt rådgivning. Ser fram emot svar!

Svar från Micke

Hej ,

Har satt dig i kontakt med entreprenör. Men frågorna är väldigt allmänt ställda så jag rekommenderar att läser denna artikel om dränering och att du tar resterande frågorna med entreprenören jag rekommenderat.

Försöker dock svara lite här.
1) isodrän. Den och pordrän är marknadsledande idag. Jag gillar utmanare. De finns, exempelvis från Jackon. Läs mer om dessa här. Ta det dock med entreprenören. Bäst att låta dem välja så de inte kan skylla ifrån sig sen. Det är mycket tycke och smak för dem.
2) Takavrinning. Ska anslutas till dagvattnet men förstod att du redan vet det. Så förstod inte riktigt frågan.
3) Grusgrop. Absolut kan man med fördel anlägga stenkistor för att avlasta dagvattnet. Läs mer stenkista här.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS