Fråga från anonym

Jag byggde en grundmur i thermomur 120 cm hög.

Nu är det så att det har uppdagats att det saknas syllpapp (huset har redan ställts på).

Enligt min KA så finns det en checkad egenkontroll från snickaren där det framgår att syllpappen ligger och är kontrollerad innan huset ställdes på.

Vad tycker du att man ska göra åt det här?

Tacksam för svar

Svar från Micke

Hej ,

Grundmur i thermomur är bra.

Thermomuren har väldigt mycket vatten i sig så den tar rätt lång tid att torka. En anledning till torktiden är den relativt lilla ventilationsytan. Dvs en 10×10 m betongplatta torkar ju 10 cm betong ut rätt fort. Men här står grundmuren upp och torkar uppåt. Så hoppas du lät den ventilera ordentligt. Bara av denna anledning borde du ha sylltätning.

Ligger det något som stoppar fukten under thermomuren? Kan inte riktigt konstruktionen när thermomur används som grundmur då den är mer vanlig som källarvägg. Där stoppar ju grundbalkens isolering vatten underifrån.
Och då betong suger vatten kapillärt så stiger vatten ganska högt upp. Så värt att hålla koll på med någon form av fuktmätning av syll och annat.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel