Fråga från Emil från Vänersborg

Hej,

Vi skall ge oss på att renovera stora delar av vår källare. Huset är från 1936 och ligger i sluttning. Källaren upplevs som relativt torr och inga av de yttre väggarna har några större fukt insläpp trots gammal dränering. Vi har tagit ner några gamla väggar (ej bärande) så det gamla golvet är väldigt ojämnt. Dessutom har huset satt sig en hel del så den nuvarande golvnivån varierar inom 15cm. Dessutom har vi redan bilat bort några meter då vi bytte avloppsstammar i somras. De hantverkare vi pratat med rekommenderar att vi bilar bort hela den befintliga golvet, ca 30kvm, och gjuter nytt golv. De flesta rekommenderar då EPS eftersom det ska vara isolerande och är kapillärbrytande.

Då möjliggör man också vattenburen golvvärme har vi förstått. De överslagsräkningar och offerter vi fått är rätt saftiga för detta jobb. Vi har därför börjat tänka på vår ursprungliga tanke med gjuten betongplatta och konvektorelement. Är man dumsnål om man inte passar på att lägga EPS och golvvärme när man ändå bilar bort stora delar av golvet? Skillnaden i pris är rätt markant tycker vi. Vi hade velat rymma hela renoveringen inklusive väggar inom 100 000 kr. Kanske finns det något annat alternativ som vi inte tänkt på?

Tacksam för dina råd och tips! Med vänlig hälsning, Emil

Svar från Micke

Hej Emil ,

Det är lite förvirrande. För ”EPS betong” är en sak, och eps (extruded polystyrene – cellplast) en helt annan.
Jag är mer åt eps/cellplast hållet av anledningarna du beskriver. Ett par lager cellplast (t.ex. en st 10 cm och en 5 cm skiva ) stoppar effektivt fukt. EPS betong har jag ingen erfarenhet men jag vet att många pratar om den men har inte förstått den. Säger inte att det är fel, bara att jag inte kan den.

Läs mer om hur jag ser på denna typ av projekt här.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel