Fråga från Tomas

Hur gör jag bäst.
Fakta: Huset byggt på betongplatta 1954. Rören är ingjutna i c:a 5 cm ”cement” på detta.

Vi har markradon. Huset har inga direkt bärande väggar (visst stöd dock). P.g.a. fuktskada kommer jag nu bila bort ner till betongplattan. Då står vi kvar med ytterväggar och några stöttepelare för taket för säkerhets skull. Hur gör jag sedan. Räcker det med platonmattor. Skall jag gjuta igen med någon form av betong. Kan jag ha ventilerade golv typ ”subfloor”. När jag reser väggarna, är det bättre att ställa dem direkt på betongplattan eller orkar subfloorsystemet (el.likn.) med att man ställer väggarna på detta. Om jag väljer platonmatta, kan man gjuta ovanpå denna, jag vill gärna ha ngn form av ventilation pga radonet. Första frågan, bland alla är: när montera innerväggarna.

Svar från Micke

Hej Tomas ,

Beklagar sent svar.

Man bör med fördel lägga det ventilerade golvet under ej bärande innerväggar. Dels får man en större yta, bra för funktionen och mindre material eftersom det är färre avgränsande väggar. Så få som vill ha högbyggda golv så jag är osäker men det borde vara en fördel den typen av golv också.

Man kan gjuta eller flytspackla på distansmattan, behöver man komma upp i höjd så kan man lägga cellplast eller EPS-cement.

Jag har skickat dig bra kontakter på ventilerade golv.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel