Fråga från Andreas från Eskilstuna

Hej
Jag har ett 80-tals hus med uppreglat golv i källaren, det ska enligt ritning finnas ett rejält kapillärbrytande skikt under plattan, men ritningen är otydlig avseende isolering men verkar hur som helst inte vara större än 100mm och då troligen fiber baserad.

Under det uppreglade golvet på trästomme finns isolering ända ner mot plattan och man har använt utrymmet som installationsutrymme för vattenrör. Det finns fuktskador på virket som använts men utrymmet verkar som helhet vara torrt.

Jag har sneglat på olika system, men är tveksam, ekonomiskt och enkelhetsmässigt, så lutar jag åt att lägga platon, ålderbest. Plast, XPS isolering, samt därefter beroende på golv;( trägolv, heltäckningsmatta och klinker) lägga golv direkt på isoleringen, lägga golvgips/spån, flytspackel direkt på isoleringen.. längs med socklar ha plats för självdragsventilerade socklar.
Vad tror du om detta, risker?

Alternativ ?

Mvh
Andreas

Svar från Micke

Hej Andreas,

Tycker dina tankar låter vettiga i stort och följer om jag förstår det rätt de stora dragen i min artikel om detta ämne.
Menar du ett ventgolv platon ?
Hur mycket isolering får du totalt? Jag gillvar när man har minst 15 cm , speciellt om du har vattenburen golvvärme (du nämner inget om golvvärme – hur värmer du ytan? )

mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel