Fråga från Linn

Hej! Vi bor i ett enplanshus med källare från 1963 och har sedan vi köpte huset åtgärdat flera olika delar för att bli av med sk riskkonstruktioner. I vår iver att komma igång var det första vi gjorde att vi rev ut det uppreglade golvet i en av två gillestugor där det fanns murkna reglar ingjutna i betongen. I detta rum har det sedan byggts ett nytt uppreglat golv med distanser mellan plattan och reglarna och luftspalter längs med sidorna men ingen mekanisk ventilation. Vi har även dränerat och isolerat grunden utvändigt. När det nu är fuktig årstid så märker vi en tydlig källardoft när vi öppnar dörren till källaren (svårt att säga om det är mögel..) och vi vill eventuellt riva ut golvet och göra om. Kan det kanske vara så att det är mögelsmitta på betongen som gör att vi upplever doft trots att virket ovanpå inte hunnit bli angripet ännu?
Om vi väljer att inte installera mekaniskt ventilerat golv utan hellre vill ha klinkers och ett ouppvärmt golv, hur går vi bäst till väga då? Resten av källaren har klinkergolv på betong och där upplever inte jag samma problem med doft. Kan det vara så att vi behöver bättra på ventilationen också ytterligare? Vi har öppnat upp för mer tillflöde men kanske behövs ett mekaniskt frånflöde med tex paxfläkt?

Svar från Micke

Hej Linn,

Jag har skickat dig en bra firma för just källare.
Hälsa från mig!

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel