Fråga från Jimmy från Nacka

Hej micke!
Vi ska bygga nytt och bad gräventreprenören gräva ur till berg där huset ska stå.
På ena gaveln av huset så är berget i samma höjd som schaktbotten ska vara i sedan sluttar det så på andra gaveln var det ca 1,5m djupt till berg. Vi valde att fylla och packa noga med 0-150. Jag undrar om det är ok eller måste vi spränga ner bergklacken så djupet blir det samma?
Vi ska lägga på 30cm 8-16 på schaktbotten innan vi börjar med cellplasten. Eller är det bättre att höja huset genom att fylla med 30cm 0-150 till över hela schaktbotten? I såna fall skulle vi ha 30cm 0-150 och 30cm 8-16 på grundaste stället till berg….
Tack för en superbra sida, jag hoppas verkligen på ett svar… Mvh Jimmy

Svar från Micke

Hej Jimmy,

Som med alla byggprojekt är det viktigt att underarbetet är rätt. Detta gäller väldigt mycket husgrundsprojekt också. Eftersom du har mark som har två olika förutsättningar, dels berg och dels normal mark är detta extra viktigt.
I ditt fall är det viktiga att makadamen är väl komprimerad. Det är bra att komprimera makadamen i skikt om ett par decimeter åt gången. Är marken väl komprimerad behöver du endast fylla upp med ca 100 mm makadam ovanför berget (dränerande skikt). Risken som finns ifall marken inte är komprimerad är att marken som är utanför berget sjunker ihop och berget står fast vilket ger sättningar.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel