Fråga från Jessica från Linköping

Hej!
Jag har ett hus som är på en befintlig torpargrund och jag har behov av en tillbyggnad. Huset ligger i väldigt svag sluttning. Jag undrar om det finns några skäl för varför en kommun ska hindra mig från att välja torpargrund för den nya tillbyggnaden? Jag har varit och pratat med kommunen och dem ställer sig mycket frågande till att använda torpargrund som grundkonstruktion för tillbyggnaden.

/Jessica

Svar från Micke

Hej Jessica,
Jag skulle säga att det låter som att kommunen är ute på hal is. Dem ska inte lägga sig i din konstruktion, utan dem ska se till att din konstruktion fungerar och val av grund ska dem inte lägga sig i. Eftersom att jag med 100% säkerhet vet att det går att bygga med torpargrund / krypgrund bara man gör det på rätt sätt.

Kan kommunen ha åsikt om val av grundkonstruktion pga tomtens beskaffenhet

Det jag antar att kommunen menar är att dem kanske tycker att någon annan typ av grundkonstruktion fungerar bättre för din tomt. Det kan ju mycket väl vara så att det lutar lite väl mycket på din tomt och möjligheten att terrassera kanske begränsas och blir därför på något vis dyrare. Men jag ser inte att val av torpargrund eller platta på mark ska ha någon skillnad där, utan i såfall skulle det möjligen vara en plintgrund som kan bli billigare om det är priset som kommunen funderar på.

Fuktproblem – inte med nya isolerade krypgrundselement

Den andra tanken som jag har är kring hur möjligen kommunen tycker att en krypgrund (som det heter idag – torpargrunder med stenar och liknande byggs inte längre ) är en riskkonstruktion ur fukthänseende. Bygger man med isolerade krypgrundselement så är det inga som helst problem fuktproblem. Idag har man så bra isolerade grundelement med ventiler som gör att man får en bra uteluftsventilerad krypgrund. Så det ska inte vara några problem med fukt i dem bra moderna konstruktionerna som jag känner till. En leverantör av dessa hittar du här.

Fick du hjälp av denna artikel