Fråga från Lukas

Hej!

Jag har läst att man ska ha fiberduk både ovanpå samt över makadam. Över makadam fyller man sedan på med sand. Min fundering är den att detta är om man har jord som mark under sig. Jag har ytmässig jord och när jag grävt bort denna är det bara stengrund. Om man har en stengrund, rekommenderar du att man ändå använder fiberduk under samt över makadam. Det är första gången jag gör en tillbyggnad så är öppen för all hjälp:)

Ps. God fortsättning och tack för en bra site!

Svar från Micke

Hej Lukas ,

Tack för din feedback och god fortsättning.

Första duken:
Markduk är för att separera så makadam inte trycks ner i underliggande material (t.ex lera). Är detta berg behövs duken inte enligt mig.

Andra duken:
För att få en mer jämn o fin yta att placera sina grundelement kan man avsluta bädden med lite finare material/grus. Om denna inte är sand, utan mer grus så behövs inte duken.

Men om ditt avjämningsmaterial är jättefin sand så kan det väl finnas en poäng med att lägga fiberduk så inte för mkt samd filtreras ner i den grövre makadamen.

Jag kan tänka mig att det var det man menade i det du läst.

Läs mer om markdukens applicering vid anläggning av en betongplatta.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel