Fråga från Kristian från Vendelsö

Hej, jag har några frågor kring stödmurar. Bor i ett par-/radhusområde som byggdes 2003/2004. I området finns en längre stödmur av L-block för att ”justera” nivåskillnad mellan övre och nedre området. Vi har nu sedan något år tillbaka upptäckt på framförallt ett block en spricka. Vi har påbörjat arbetet med att se över vad vi kan och bör göra för att undvika att denna växer. Således blir frågan dels vilka åtgärder vi bör vidta direkt och hur normalt livslängden ser ut för L-block och om det finns förebyggande åtgärder/underhåll som vi bör vidta.

Svar från Micke

Hej Kristian ,

Jag hade konsulterat med en erfaren markentreprenör. Vill du ha kontakt med en så säg till bara. Har flera i närheten av Vendelsö.

Min tro är att detta inte ska vara så konstigt att fixa. Troligen är marktrycket för högt för det givna L-stödet.
Det är ju så länge det inte står hus i en omedelbar närhet inte så farligt att ta dit en entreprenör som lyfter bort L-stöden och ersätter med nya.
Om det står hus nära så kan man behöva gå försiktigare tillväga och därmed undvika att hus sätter sig.

Jag ger dig ett förslag på markentreprenör som är duktiga. Man kan också behöva kontakta en konstruktör för denna typ av stödkonstruktioner. Har gett dig namn på konstruktörerna också om du vill få en ”bulletproof” konstruktion som inte ger med sig i framtiden.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel