Fråga från S

Hej,

Vi har köpt ett hus, 1 1/2 plan, byggt 1973. Vid besiktningen framkom det att det var dom tryckimpregnerade syllarna som gjorde att det luktade illa i huset. En mkt skarp lukt. Ett välkänt företag specialiserat på syllbytet har nu bytt syllarna. Det byttes från insidan. Bottenplattan sanerad, flytspackel, cellplast, ventilerad platonmatta, nya reglar spånplatta och nya golv. Väggar och tak målade efter detta. På ett ställe i huset är det ett stengolv, här byttes syllen utifrån istället. Nu 5 v efter att detta omfattande arbete är slutfört, och alla ytor i huset målade kan vi känna en kvarvarande lukt. Främst i hallen där syllen byttes utifrån. Vi beslutade nu i dagarna att riva bort 45 cm av väggen inifrån, ta bort gips, isolering och asfaboarden. Nu sitter här ny utegips, ny isolering, byggplast och gips.

Ventilationshål har tillkommit de sista dagarna. Men vi tycker ff att det luktar… Vi tog ut våra möbler först efter renoveringen, så tror inte att dom kan ha blivit så luktsmittade? När sambon är på jobbet känner han en lukt i sina kläder när han öppnar sitt klädskåp och ska byta om efter ett arbetspass, så detta är inte inbillning.

Hade Anticimex ute för en koll nu i dagarna och han trodde att det var den väggen i hallen där isolering var luktsmittad, och rekommenderade oss att byta ut 20 cm, men nu har vi alltså redan bytt ut 45 cm. Ni med erfarenhet… Vad kan det mer bero på? Eller hur lång tid tar det att få lukten att försvinna? Vad mer kan vi göra? Hål är förberett till luftvärmepump, men den är ej levererad och installerad.

Andra erfarenheter och hur det har gått efter dessa åtgärder?

Tacksam för svar!

Svar från Micke

Hej Sara,

Det är bevisligen något som luktar fortfarande för er. Så något ligger kvar som luktar.

Min erfarenhet från besökare är att doften nästan alltid försvinner efter syllbyten om det är syll som är problemet. Så är det verkligen syll som är problemet (som kvarstår) eller kan det finnas kvar antingen doftsmitta (du skriver att ni gjort saker åt detta) eller faktiskt syll som inte bytts?

Så frågan som jag känner spontant är om verkligen alla syllar bytta? Ni har inte sparat något av olika anledningar?

Jag har tidigare varit i kontakt med personer som pga olägenhet att byta olika saker inte bytt allt.
Det kan bero på många olika saker och varierar från fall till fall men det kan vara ett otillgängligt utrymme som är svårt att rå på, precis renoverade rum såsom badrum, ej utbytta syllar pga vvs eller elarmatur mm mm.

Är det inte syll så kan det också vara konstiga tryckimpregnerat material (kreosot är ett sådant träskyddsmedel) i t.ex. bjälklagen.

Vet inte om det hjälpte dig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel