Fråga från Christer

Hej Micke.
Bygger hus med ett husföretag och har helentreprenad.
Nu har jag fått en grundförstärkningskostnad på en pålad platta på 71500:- vilket jag tycker är dyrt. Som svar har jag fått att de gjutit en tjockare platta (har just nu ej svar på hur mycket tjockare) + att de gjutits interna balkar över alla pålar totalt 14 st pålar. Min gissning är att det är max 4 interna balkar. Vad säger du om kostnaden på 71500:-? Rädd att husföretaget blåser mig på en slant:(

Svar från Micke

Hej Christer,

Hur stort är huset? Fanns inget avtal vad det skulle kosta innan arbetet startade? Jobbade de på timme eller? Du har ju helentreprenad väl?

Det man gör i dessa arbetsmoment är att man skapar ”bärande balkar” som bär över pålarna.
Pålning kostar och även dimensioneringen , momenten att lägga ut material osv. Bara betongen i dessa balkar kostar en hel del.

Spontant låter det inte jättedyrt. Har sett husföretag vilja ta 300 000 kr för detta. 300 000 reagerade jag på kommer jag ihåg för det är dyrt. Men då känns 71 500 inklusive moms inte jättefarligt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS