Fråga från anonym

Hej
Ett attefallshus med källare, räcker det med en liten brunn för hela nedsänkningen utanför entré dörren? Eller hur bygger man dessa så att det inte blir översvämning av smältvatten o skyfall?

Så är huset byggt, du kan se den lilla lilla brunnen som finns vid entré planet.
Hade en vattenskada på hela nedervåningen 1månad efter inflytt därav mina frågor för är lite nojjig det ska hända igen

Svar från Micke

Hej Jessica,

När man ska bygga källare är det viktigt att ha koll på höjder så man hamnar rätt med dränering och dagvatten mot kommunens nivåer. Ofta kan man behöva pumpa från brunnarna upp till kommunens nivå. Även grundvatten kan ställa till problem.

I ditt fall så kan du ha en brunn vid källartrappan (kallas för spygatt) . Denna leder bort vattnet och ska kopplas till dagvattensystemet.

Precis som du skriver kan du sedan ha en annan dagvattenbrunn på t.ex. en uppfart till huset och då kan man avlasta grunden genom att ha ett fall mot denna brunn. Speciellt från grunden ska det finnas ett naturligt fall så grunden och dräneringen inte behöver ta all nederbörd.
Fundera även över om ex. taksprång kan vara något, då skyddas grunden på ett bra sätt.

Du kan också skydda källartrappan genom att avgränsa så det inte leds ner vatten där. T.ex genom att anlägga en högre kant runtom trappans kanter och ett fall upp mot trappans högsta steg sett från marken.
Du kan leda bort vatten från en spygatt till dagvattensystemet eller försöka avlasta detta system genom att leda det till en stenkista / dagvattenkassett

I ditt specifika fall kan det vara problem med att dagvattensystemet inte klarar att ta hand om vattnet. Inte säker på att det hade räckt med en till, om du inte ledde bort den spygatten till en separat brunn eller dagvattenkista. Nu ser brunnen lite väl underdimensionerad ut förvisso.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel