Fråga från Daniel från Norrtälje

Hej Micke, Min fråga är hur länge bör en platt stå och brinna när ute temperaturen är ca 2 till -2? Jag har nämligen ett företag som ska gjuta plattan på måndag och ha husresning på onsdag. Är det för tajt inpå eller går det bra för plattan att göra det? Vad för problem kan uppstå? Finns det några framtida problem som kan uppstå med plattan?
Tack på förhand.
Mvh Daniel

Svar från Micke

Hej Daniel ,

Betongen ska absolut vädras länge. Men man kan bygga in skal, dvs man kan absolut bygga skalet så länge man inte lägger yta på. Dvs inga plastfolier eller liknande på golvet-golvet ska ”kunna andas”. Och låt i såfall skalet ANDAS. Dvs ventilera det väl.

Men 2 dagar låter jättetight menar jag.
Jag skulle vilja ge plattan åtminstone en vecka under normala omständigheter.
Just nu i februari är det ju knappast optimala förhållanden för att gjuta betong. Och varför stressa? Huset ska ju stå i 100 år, varför sån stress? Aldrig fattat det. Husföretagen vill inte ha gubbar stående det förstår jag men då får de ju planera efter det – ingen nyhet att det är vinter i februari i Norrtälje liksom.

Använd stålsyll isåfall. Betongen kommer torka ut flera veckor efter detta. Se till att inte lägga träsyll direkt på betongen variefall utan säkra med syllpapp under träsyllen åtminstone.
Men för att avgöra din fråga om 2 dagar räcker så måste jag faktiskt kolla med experter om betongen är mogen tillräckligt för att borra ner syllskruven ner i betongen. Dvs om det verkligen härdat tillräckligt map den låga temperaturen. Risken är ju att man borrar ner i betong som ännu inte härdat och då kanske syllskruven inte fäster.

Gjuter de i tält eller rätt under bar himmel? Vissa firmor värmer upp under tält som sagt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel