Fråga från Louise

Hej.
Jag håller på och totalrenoverar ett gammalt trähus från början av 1900-talet. Ska lägga vattenburen golvvärme i hela bottenvåningen. Har grävt ut hela huset 600 mm.
Har lagt tvättad makadam 200 mm på geoduk. Marken är ganska fuktig i området.

Fråga 1. Kan man lägga cellplastskivorna direkt på makadam 8-16 mm? Eller ska man lägga ett lager tvättad singel först för det ska bli jämnare? Hur högt ska i så fall singellagret vara? Jag vill ju bygga på så lite som möjligt på höjden eftersom jag vill sänka takhöjden med utgrävningen.

2. Jag tänkte lägga 300 mm cellplast (3 st 100 mm lager) på makadamen. Därefter 100 mm gjutning med golvvärme. Låter det bra? Totalt blir det då 500 mm och jag sänker takhöjden 100 mm.

3. Hur gör jag vid kanterna av cellplasten? Ska jag lägga cellplastskivorna ända ut mot jorden under träsyllen och gjuta ut betongen mot jorden? Eller ska jag använda kantelement av cellplast ex , L-element, U-element eller balkar längst ut mot ytterväggarna? Jag vill ju inte att fukt ska vandra från marken upp i syllen och träväggarna när jag har golvvärme. Jag vill inte heller skapa en köldbrygga mellan betonggolvet och syllen/ytterväggarna.

Tacksam för hjälp.
Har swishat dig.

Svar från Micke

Hej Louise,

Tack för din fråga och din swish 😊

Fråga 1:
Du kan byta lite makadam 8/16 mot lite finare dräneringsgrus eller finare makadam som gör det lättare att få bädden i våg (jämn och fin). Grövre makadam gör det svårare att jämna av men går.

Fråga 2:
Det låter bra med 300 mm isolering. Du kan gå ner lite (250 mm) om du vill. Gränsen för fuktproblem går vid 150 mm. Men villastandard är 300. Allt är ju en avvägning med tanke på inte minst takhöjden.

Fråga 3:
Du ska absolut inte ha kantelement. Då får du mer betong (utan nytta) vid sidorna. Finns kantelement som har mindre betong förståss men du har inga laster ”intill väggen” som den extra betongen behöver ta upp.
Lägg dock med fördel en fasad cellplast skiva intill syllen/sockeln för att bryta köldbryggan. Med 300 mm isolering hade jag som sagt inte oroat mig för fuktvandring. Du ligger väl på säkra sidan.

Lycka till med ditt projekt.

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel