Fråga från anonym

Vi har ett fritidshus, byggt –66, vars huvudhus har rötter under plintgrunden från en kapad gammal björk. Hur bör man bäst hantera dem? Såga av och ta bort? Risker?

Plintgrunden har varit inklädd med skivor men tidigare ägare har tagit bort dem sedan det blev för mycket fukt i grunden när de tog ner flera törstiga björkar på tomten. Är det generellt så att en plintgrund alltid mår bäst av att ha öppet under?

Ett verkstad på tomten har svåra sättningar pga viss felkonstruktion. Hustaket går ner över en inglasad veranda som inte klarat att bära upp taket. Vad vi förstått skedde sättningarna främst efter uppförande, som var –95 efter att tidigare hus brunnit ner. Kan ett hus leva med sättningar länge, brukar det kunna åtgärdas på något sätt eller är det ombyggnad som gäller vid svåra sättningar? Vi bollar gärna med expertis.

Svar från Micke

Hej ,

Trist med sättning i din plintgrund.
Jag hade inte rört rötterna utan att prata med experter (och det är inte jag). Jag tycker det känns bra att erbjuda mina besökare en oberoende part. Jag har ett företag jag jobbar med som täcker in både huskonstruktion och geoteknik. Båda dessa delar behövs för en bra analys.
Har således skickat dig kontakt till en geoteknikfirma med erfarna konstruktörer & geotekniker. De jobbar mot privatpersoner och täcker in bägge kompetenserna ovan vilket är mycket ovanligt. Det är anledningen att jag jobbar med dem.
De jobbar initialt på distans men har sedan folk nära .
Gå in på länken jag skickat till dig och anmäl ditt intresse – det kostar dock en slant att göra en initial analys men sånt är livet när man ska ha tag i erfarna personer.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel