Fråga från David från Ystad

Hej Micke,

Om man vill bygga en fristående pool med det systemet du byggt går det?
Hur är hållbarheten om man jämför exempelvis med en thermo-pool. Ytan tänker jag mig att den blir bättre med denna lösningen, men det är ju betydligt mer betong och armering i en typisk thermo-pool. Kommer det vara problem vid återfyllnad/ eller tömning (vid t.ex linerbyte) ?

Svar från Micke

fristående fribärande pool

Hej David,

Tjällden poolen som jag byggt med klarar av att vara fribärande/fristående.

Det man gör är att man armerar de gjutna balkarna extra mycket med armeringsbalkar (typ I-balkar) som man förankrar ner i poolgrunden.
De gör 8×4 fribärande. Sen går det nog (typ 10×5) men då vill de helst förankra i altandäck eller liknande för att säkra poolen.

Det är således helt lugnt skulle jag säga (stäm gärna av med Tjälldens också – men mig veterligen):

  • tömma poolen vid tillfälle, exempelvis vid problem med linern av någon anledning. Hade en vän som tappade ner tungt vinterstängningsskydd i poolen och repade linern. Då kan man tömma så långt man behöver (helt om man vill) och byta eller laga linern.
  • fylla på poolen med vatten utan att återfylla.
  • under byggets gång återfylla eller inte återfylla när det passar. Jag rekommenderar ju faktiskt att man INTE återfyller överallt innan man startat igång poolen. Då ser man nämligen inte om det läcker någonstans – man märker bara att poolens vatten sjunker. Själv varit med om slarvigt monterade kopplingar nergrävda. Jobbigt att gräva upp dem igen.

Det är jätteviktigt att man följer monteringsanvisningarna så ex. betong får korrekt samverkan med armeringen. Viktigt att följa Tjälldens rekommendationer.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS