Fråga från Anonym från Arboga

Hej Micke,

Tack för en mycket bra hemsida!

Vi är spekulanter på ett fritidshus vid Hjälmaren, men problemet är att vid den besiktning som gjordes så kunde inte krypgrunden inspekteras eftersom inspektionslucka saknades.

Huset byggdes 1969 och byggdes ut 2014. Grundkonstruktionen utgörs av betongplatta på mark och krypgrund. Eftersom den nuvarande bostadsytan är 76 kvm och bostadsytan innan utbyggnaden var 46 kvm, så antar jag att betongplattan är 30 kvm och krypgrunden 46 kvm.

Efter att ha googlat på krypgrunder och de fuktproblem som uteluftsventilerade krypgrunder verkar kunna få, så verkar det nödvändigt att krypgrunden blir besiktigad innan eventuellt köp.

Vad kostar det ungefär att installera en godkänd inspektionslucka?

Under vilka omständigheter anser du att det motiverat att gjuta betong i krypgrunden och när räcker det med att ha en krypgrundsavfuktare?

Om man väljer att gjuta antar jag att man behöver avlägsna golvet över krypgrunden. Vad kan den ungefärliga totalkostnaden bli av att gjuta igen krypgrunden och även återställa golvet?

Om det finns omständigheter under vilka du skulle rekommendera en krypgrundsavfuktare istället för att gjuta igen krypgrunden, vad kostar ungefär köp och montering av krypgrundsavfuktare?

/Tacksam för svar

Svar från Micke

Hej ,

Tack för feedback.

Man får räkna mellan 36 000 – 70 000 kr för en installation av avfuktare. Där någonstans. Finns lite prutmån kan man säga 🙂
Det är också så att man kan passa på och isolera marken och lägga ut markplast osv vilket kan ingå ibland och ibland inte.

Läs mer om avfuktning av krypgrunder här.

En igengjutning av en torpargrund/krypgrund har jag en kalkylator för. Den hittar du här.

Jag tycker man gjuter igen en krypgrund om man har något av eller flera av följande kriterier uppfyllda

  • Man tänker ÄNDÅ göra en helrenovering av huset vilket inbegriper att man vill ha nya golv inte minst. Det är ett stort ingrepp och räknar inte hem sig själv jätteenkelt.
  • Man vill ha golvvärme i huset (krypgrundsdelen) för golven är kalla exempelvis
  • Man har så stora problem med fukt i krypgrunden att det skapar farliga emissioner osv. Då behöver man ändå gå in och åtgärda dessa problem ihop med installationen av avfuktare vilket gör att kostnaderna drar iväg och närmar sig att gjuta igen grunden. Det finns också fall där trossbotten och bjälklag är så dåliga att de faktiskt behöver bytas ut helt.
  • Man vill lösa grundproblemet till den dåliga krypgrunden. Jag menar att en krypgrundsavfuktare tar bort symptomen på ett problem, det löser inte själva problemet. Observera att ALLA KRYPGRUNDER HAR INTE PROBLEM. Det är ganska många krypgrunder som är välisolerade vilket tar bort problemet så inspektera först och avgör sen om du överhuvudtaget måste göra nåt.

Läs mer om att gjuta igen krypgrunder här.

Installation av en ventilationslucka kan man göra inifrån huset exempelvis och kan göras av en händig person för en försumbar kostnad (kolla rördragningar bara så du inte sågar av avlopp osv). Många placerar den i golvet i en garderob eller liknande.

Har bra relationer med båda typerna av renovering så återkom om det blir aktuellt och du inte har kontakter redan.

En notis kan vara att det finns husfabrikanter som fortfarande säljer hus idag (2018) med en enligt mig rätt dålig krypgrundslösning och klarar sig bra på en avfuktare. Så avfuktaren verkar göra sitt jobb kan man säga.

Ett allt blötare klimat ställer högre krav
Samtidigt är det så att det blir allt blötare i Sverige. Klimatet har blivit fuktigare vilket gör att lösningar som dugit tidigare i vissa fall inte längre är tillräckliga. Jag är i kontakt med experter om hur detta påverkar rådgivning och återkommer i frågan.

Arbetsmiljön en viktig aspekt
En annan aspekt som det inte pratas så mycket om är arbetsmiljön för den som ska installera avfuktaren men det är en annan fråga. Det finns inte lagar för höjd på krypgrunder i villor, men i kommersiella fastigheter finns det en arbetsmiljöaspekt man måste ta hänsyn till. Dvs nya skolor osv behöver ha en inspekterbar höjd i krypgrunden som överstiger de för villor.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel