Fråga från Emily från Falkenberg

Hej! Tack för en riktigt bra sida! Vi ska köpa ett hus byggt 2008 (Älvsbyhus) i havsnära område där det redan efter 10 år blivit mögelpåväxt och bitvis begynnande rötskador i krypgrunden, enligt besiktningsmannen. Dålig täckning av plasten på makadam.

Vi ska göra en egen besiktning men är fundersamma hur vi ska göra. Är det vanligt att såpass nya hus har problem? Kan enbart fuktig luft ha orsakat detta eller tyder skadorna på t.ex. problem med dränering?

Vilka fackmän behöver vi ha med i vår egen besiktning, ex snickare, dräneringskunnig, och i så fall, har du några bra tips på sådana personer nära Falkenberg?
Mvh Emily

Svar från Micke

Hej Emily,

Stämmer. Älvsbyhus har mig veterligen en äldre typ av krypgrundskonstruktion (dvs ej isolerad särskilt väl vad jag förstår). Mig veterligen använder de 2018 fortfarande dessa balkar vilket gör att de fortfarande behöver installera en avfuktare i sin grund (?).

Det är för mig konstigt när det finns bättre grunder att välja bland. Det är liksom det denna sida handlar om.

Oavsett så är risken förhöjd i dessa grunder om avfuktningen av krypgrunden inte är tillräcklig (de har dock en avfuktare som sagt som skall lösa problemet). Troligen spelar närhet till havet in precis som du säger, byggfel kanske såsom otillräcklig markisolering,inplastning samt ev en kombo med dräneringen som håller grunden fuktig. Nåt fel är det ju bevisligen.

När det kommer till generella fuktproblem med i krypgrunden kan man lösa det på flera sätt.
Man kan skapa ett bra klimat inne i grunden (ökar värmen och isolerar) eller så ökar man avfuktningskapaciteten i grunden med en rejälare absorptionsavfuktare eller till och med en kombination av dessa. Man kan också konvertera krypgrunden till en betongplatta.

Sätter dig i kontakt med två olika företag som kan dessa två områdena väl och jobbar i ditt område.

Lycka till med din krypgrund.

Läs mer om detta här.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel