Fråga från Daniel från Värnamo

Fukt under källargolv. Har tagit bort betong och ca 20 -30 cm jord o lera. Lagt dräneringsrör invändigt och dragit ut till en brunn och sedan 10 cm singel över. Men singlet verkar inte torka så jag vet inte om man vågar lägga på isolering och gjuta. Tips?

Svar från Micke

Hej Daniel ,

Att ha fukt under ett källargolv är aldrig ett bra tecken. Jag tycker att det tyder på att du har högt grundvatten.

Nu ska vi inte måla upp den värsta bilden, det kan mycket väl torka upp om du tar dit avfuktare osv. Men gör det inte det så kommer det inte att hjälpa att ha en dränering då vattnet ändå kommer att komma upp igen. Nu har du ju ett hus här, men man ska inte bygga hus på platser som har högt grundvatten framförallt inte av källare. Frågan är har du temporärt högt grundvatten? Eller är det ett temporärt problem pga rik nederbörd och otillräcklig dränering? Att ditt hus får ta emot stora mängder vatten på pga av att snön smälter? Eller är det här som sagt ett permanent problem med högt grundvatten? Då behöver du i såfall gjuta golvet med någon typ av vattentät betong.

Nu säger du att du ska ha cellplast mot det dränerande material. Så först 10cm dränerande material, 30cm cellplast och sen gjuta betong på det. Du måste inte ha 30cm, men det är bra om du har det. Då stoppar du åtminstone vattnet från att komma in i huset. Men vattnet tyder ju på att du har högt grundvatten och bör kanske komplettera med någon pumplösning.

Hoppas det ordnar sig med din källargrund.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel