Fråga från Thomas från Falkenberg

Hej
Har en av Sveriges vanligaste husgrunder, 70-tals platta på mark där vi har makadam/100mm betong/100mm cellplast/50mm överbetong.
Är även välsignad med impregnerade innersyllar som är fastspikade mot betongplattan. Konsensus lyder ju att detta är en riktigt skitkonstuktion, det har debatterats i årtionden och man kan läsa om dessa grunder på de flesta forum. Det jag saknar dock är vettiga lösningar för hur man får ordning på grunden. Ett alternativ är ju nivell/ventilerade golv. Men om man inte är intresserad av detta, vad finns det egentligen för alternativ?
Trots att det är en så pass vanlig husgrund så saknas vettiga åtgärder för att förvandla huset till en giftfri miljö.

Vi har bytt syll i ytterväggar ( de var inte fuktiga men luktade bitvis ändå ) och funderar nu på att ta tag i innerväggarna. Vi har inga stora problem med dofter ( är främst jag som stör mig ) då det främst luktar ”sommarstuga/torp-unket” när man har varit iväg ett par dagar för at komma hem igen. Dock så kan det vid vissa väderlekar och vid storm osa upp otrevliga dofter samt så här års när solen ligger på och värmer samtidigt som marken/plattan är kall.

Har funderat på att göra stor renovering där man bilar bort överbetong, plockar ur cellplast. Ersätter spikade syllar mot rostria syllar á la platcon. Lägger platonmatta för att sedan isolera samt eventuellt konvertera mot golvvärme.
Min fråga då, är detta en vettig lösning? Vad finns det egentligen för alternativ till ventilerade golv?

Med vänliga hälsningar,
Thomas

Svar från Micke

Hej Thomas,

Du kan ringa och bolla med företaget jag mailat dig om. De är kungar på ventilerade golv (och syllbyten som du redan gjort).

Du kan lita på dem! Hälsa från mig.
De har lärt mig allt jag kan om ventilerade golv och syllbyten.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel