Fråga från Anders från Skellefteå

Planerar att bygga ett fritidshus med platta på mark. Underlaget är en grusås med 1-300 grus. Behövs det extra kapilärbrytande makadam innan isoleringen.
Min tanke är isolerad L-balk runt om. 300 cellplast med betongplatta ovanpå.
Två frågor uppstår, fuktsäkring och belastningpunkterna.
Hur tjock platta måste man ha för att en 1,5 våningshus på 100m2 ska kunna ställas ovanpå. Hur stora blir belastningspunkterna. En 500 Kg kamin mitt på plattan.
Alternativet är en hybridgrund som du skriver om. Hur beräknas/bygglovsbeskrivs den?

MVH
Anders

Svar från Micke

Hej Anders,

Dessa frågor är jättebra och relevanta.

Fuktsäkringen. Mig veterligen är en grusås väldränerande. Därav fungerar normal platta på mark grundläggning (och hybriden som har liknande konstruktion rent fuktmässigt). Dvs dränerande material med cellplastisolering ovanpå fungerar finfint om jag inte är missinformerad om vad en grusås är för nåt.

Tjällden AB är min partner inom konstruktion och grundmaterial för grundläggning. Kontakta dem för dina specifika lastfrågor. Men jag vet att de löser det åt dig.
De kan också verifiera detta med grusåsen åt dig. Om du sedan har ett bärande bjälklag så kan hybridgrunden absolut vara ett alternativ.

Hybridgrunden är egentligen lika fuktsäker enligt mig – men man har ingen betong. Hur den bygglovsbeskrivs – kolla med Tjällden.

Kontakta dem förutsättningslöst här.

Mvh Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel