Fråga från Jenny från Skövde

Hej Micke!

Jag har ett gammalt hus på torpargrund som är utbyggt på 70-talet med groventré och badrum på källargrund. I källaren finns ledningar för både avlopp och inkommande vatten (samt varmvattenberedare och hydrofor). Detta utrymme skulle jag vilja använda som tvättstuga.

System för dagvatten saknas helt idag, men det finns plats att anlägga en stenkista i en slänt.

Jag tänker mig följande lösning:

Utvändigt: Isolera väggarna, med t.ex. Isodrän, och lägga ner dräneringsrör. Den källarvägg som vätter mot ursprunglig byggnad och alltså gränsar mot torpargrunden kommer jag inte åt, men fuktbelastningen är ju inte heller särskilt hög där.

Invändigt: Putsa väggarna och måla dem med kalkfärg som ”andas”. Lägga klinker direkt på källargolvet. Värma utrymmet med radiatorer. Installera en frånluftsfläkt i en av ventilerna.

Vad tror du om min lösning? Visst kan jag lägga klinker direkt på källargolvet? Hur gör jag med primer och liknande fuktspärr, som man normalt använder i våtutrymmen?

Vänligen
Jenny

Svar från Micke

Hej Jenny,

Din lösning låter bra.
Hade inte rekommenderat fuktspärr då det är bra om källargolvet kan andas med dina förutsättningar. Du har ingen golvvärme så du ska inte heller behöva ventgolv.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel