Fråga från viktor från Alvesta

Hej Micke,
vi håller på att markberedda tomten där vi ska bygga vårat hus. Vi har grävt ner till moränen och ska börja fylla upp nu med bergskross. Min fråga är under isoleringen hur tjockt lager med makadam ska jag ha alltså mellan bergskrosset och isoleringen?

tack på förhand!

Svar från Micke

Hej viktor,

Teori och praktik är inte alltid samma sak 😊. Gjort besök på många byggen och även arbetsplatser generellt sen jag började jobba 1997 och det man lär sig i skolan (och kan läsa här) är det inte alltid att det följs i praktiken ute på fältet.

Man brukar säga 20 cm makadam/dräneringsgrus under kantbalken och 10 cm in under betongplattan. Dräneringen läggs i bädd ännu djupare, 30 cm ofta.
Många grundbyggare/markentreprenörer väljer då att köra på 20 eller 30 rakt över. Blir enklare markarbete men dyrare ur ett ”grusperspektiv” vilket leder till samma samma pris i slutändan ungefär. 8-16 makadam är ju dyrare än osorterad bergkross.

För sektionsritning se tjälldens hemsida – du hittar länk till dem här.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS