Fråga från Jocke

Hej Micke!
Tack för en mycket intressant sida!
Vi har ett 2-vånings hus i södra Lapplands fjällvärld som vi vill renovera och använda som fritidshus. Byggnaden har hel källare. Problemet är källarväggen som är murad med betonghålsten och beklädd med cementträskivor och putts invändigt. Källarväggen är utsatt för högt marktryck längs ena långsidan och har börjat tryckas inåt. Vår tanke är att nu fylla igen källaren med grus för att stoppa förskjutningen och istället gjuta platta på mark invändigt. Sockeln på huset är ca 50cm.
Min fråga är hur vi bäst löser isolering och gjutning av plattan?
Vi tänkte behålla källarväggen som grund och låta plattan ligga ca 10-15cm under överkant grundmuren samt göra en vot ut mot grundmuren för att komma under marknivå med isoleringen av plattan.

Bör vi även isolera grunden utvändigt eller invändigt? Hur mycket kan vi isolera plattan? Är 40 cm isolering för mycket?
Vi tänkte även bygga till huset runt ena hörnet med en vanlig platta på mark och vill därför komma ned lite med nivån för att inte få för hög grund på tillbyggnaden.
Mvh Jocke

Svar från Micke

Hej Jocke,

Kommer huset vara uppvärmt när ni inte använder det?

Med vänlig hälsningfr
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel