Fråga från Martin

Hej, jag skall gräva ner nya stenkistor för att ta hand om dagvattnet från stuprören. Jag blir dock inte klok på vad jag skall fylla med kring avloppsrören. Hört allt från att bara lägga ner rören på jämn botten och fylla på med jord till olika skikt med sand, makadam, samkross och geotextilduk. Ledningarna kommer ligga under gräsmatta och vara ca 6 meter i längd fram till stenkistorna. Vore väldigt tacksam för svar. Mvh Martin

Svar från Micke

Hej Martin ,

Förvirring kan det vara ibland 😊

Så här tänker jag. Min erfarenhet bygger på 10 år med denna siten, är ingen dagvattenexpert ska sägas.

Rören från stuprör till stenkista transporterar bara vattnet. Det är inte som med dräneringsrör att de egentligen ska ha makadam runt sig för att kunna filtrera vattnet ur marken.

Samtidigt är det bra att skydda dem från tjäle så det inte sätter sig där du drar rören.

Så – inte jätteviktigt ur dräneringssynpunkt (du behöver t.ex. inte skydda en källarvägg) men bra att ändå ta bort tjälfarlig mark så det inte sätter sig och rören får konstigt tryck på sig.

För att vara säker så slog jag en markentreprenör jag tycker är duktig en pling och enligt honom kan man med fördel använda makadam och packa ovanpå dagvattenrör. Markduk ovanpå makadam så jorden / gräsmattan inte går ner i makadamen.
Rören är lite olika tåliga. De oranga tål att packas på. De gråa kan gjutas in, de tål inte mycket alls.

Men faktiskt ännu viktigare (oavsett om det är avlopp eller dagvattenrör) är att man packat under marken som röret ligger på. Annars riskerar marken att sätta sig under, vilket gör att det kan bli fickor under rören och då kan rören bli bananformade. Då tappar de mycket av sin funktion och muffarna kan till och med glida ur.

Också viktigt att när man packar inte stöter emot sten, vassa stenskärvor eller liknande. Då kan man vid packningen slå sönder röret.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel