När ska jag använda villabygel / armeringsbygel

Fråga från Mathias från Hässleholm

Hej Mathias,

Jag ska bygga ett radhus i ett plan. Det är trästomme med träfasader. När man ser andra göra husgrunder så använder nästan samtliga 3 armeringsjärn i botten av vouten och 2 st i toppen i vouten. Vi har inte sätt någon som använt Villabygel. När vi byggde vårt privata hus med trästomme och tegelfasad använde vi av oss Villabygel. Jag har försökt läsa mig till vilka regler som gäller när det gäller detta men hittar inget. Hur tycker du vi ska tänka? Tar tacksamt emot lite hjälp

Mvh Mathias

Svar från Micke

Hej Mathias,
Det är lite komplext att förklara.
Man vill ta hand om lasterna som huset leder till för grunden. Och det finns olika sätt att lösa dessa laster mha olika armeringskonstruktioner.

  • armering i kantbalken mha byglar fungerar utmärkt
  • armering i kantbalken mha armeringsjärn – dels för underkantsarmering och överkantsarmering

Det bästa är att ta denna typ av komplexa frågeställningar med de jag anlitar som experter. Se dem här.

Vilken typ av armering i voten, och varför
Armeringsjärnen och armeringsbyglarna har samma syfte. Syftet är att ta upp olika typer av laster och skjuvningskrafter i kantbalken som skapas av tunga punkt- och linjelaster och som kantbalken därför måste kunnata upp. Armeringen syftar till att fördela ut dessa krafter i kantbalken. De normala krafter som skapas pga lasterna kan en grundleverantör göra beräkningar för och erbjuda en konstruktion som klarar dessa. Glöm inte att betongplattan också kan ta upp laster. Det är därför viktigt att inte överarmera om man vill hålla nere kostnaderna.

Det finns olika tillvägagångssätt att armera kantbalken så den erhåller rätt konstruktion. Oavsett hur du går tillväga behöver du ha överkants och underkantsarmering.

Bygeln löser detta.
Om du istället vill lösa detta med armeringsjärn så lägger du armeringsjärn nere i kantbalken (med armeringsdistanser) för underkantsarmeringen.
Överkantsarmeringen kan som du säger läggas i över delen av voten, men kan också läggas med sk instick in i grunden. Då lägger man ut armeringsjärn så att dessa läggs med viss cc mått ovanpå armeringsnäten så att de pekar in mot grundens ”inre” och sträcker sig över kantbalken. Dimensioneringen av detta görs av grundleverantören så lasterna tas upp rätt.

mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel