Fråga från anonym

Vi har en terrasserad sluttande tomt där vi funderar på att bygga in ett garage i sluttningen och sen återfylla så att hela garaget utom portsidan hamnar under jord. Sen är tanken att även gjuta en pool på ”taket” på den bakre delen av garaget så att den hamnar i nivå med marknivån vid den bakre delen av garaget.
Garaget är tänkt att bli 7x6m och poolen 7x3m.
Är detta ett genomförbart projekt och hur kraftiga dimensioneringar av platta och garagekonstruktion krävs för att klara lasten från pool och överliggande jord.
Har gjort några skisser som vi kan mejla över vid behov.

Svar från Micke

hej
Detta va sanneligen något nytt och ett spännande projekt.

Här kommer lite osorterade tankar från mig.
Först det positiva. Jag förstår din entusiasm.

 • Smart att utnyttja tak på befintliga konstruktioner såsom ett garage
 • Pooler i sluttningar blir ofta jättehäftiga (speciellt overflow men de är dyra)
  • Nu till det som kanske du bör tänka igenom.

   1) Vikten oroar mig

   Vikt från poolens vatten enbart: 7×3 m2 x 1,5 = 31.5 kubik vatten = 31,5 ton vatten
   Lägg till poolens grund/garagetak = 5 ton cirka (se kalkylator för detta här). För dessa laster behöver du ta hjälp av en konstruktör för både väggar och grund och garagetak.

   2) Vattnet oroar mig

   31 m3 vatten vill man inte ha in i garaget. Du behöver därför ha både hängslen o livrem på konstruktionen av poolen och dess alla kopplingar. Jag har precis varit och tömt ett poolteknikrum hos en vän där över 2 kubikmeter vatten fyllt teknikrummet pga att en dålig vvs installatör inte gjorts sitt jobb. Mycket god dränering av poolen är ett måste. Hur löser vi det? Ligger ju oftast under poolgrunden i höjdled (snett ut från kantelementen) .

   3) Kostnaden

   Pga ovanstående så skulle jag om jag var en entreprenör friskriva mig från massa ansvar i detta projektet alternativt sätta ett ganska högt pris på att genomföra projektet.

   Men med ovanstående sagt så har du trots allt ett spännande projekt framför dig.

   ha en trevlig sommar och kontakta mig gärna igen.

   MVH micke