Fråga från Isak från Göteborg
Hej!
Vi ska bygga ett uterum till vårt hus. Vi kommer att bygga ut från köket så att man vill ut från köket ut i ett uterum.
Vi håller på att titta på olika uterumsleverantörer. Nu vill gjuta en betongplatta för det här uterummet och har lite frågor kring hur man ska tänka då vi vill ha en vattenburen golvvärme där ute.
Går detta? Blir det för kallt? Mår uterummets golv dåligt av att det blir lite kallt. Har du några tips på hur vi bäst gör för att gjuta betongplattan för vårt uterum?
Svar från Micke

Idag finns det stora uterumstillverkare som har färdiga paket som man köpa och dessa är ofta väldigt prisvärda. Det är ganska mycket glaspartier och vill man ha en isolerad historia är det därför bra att välja de mer isolerade uterummen. I de fallen kan det löna sig att investera i en isolerad gjuten betongplatta. Det funkar också bra med golvvärme som gör att man kan använda sitt uterum mer och längre in på hösten och ibland till och med på vintern.
Tillvägagångssättet när man ska gjuta sin betongplatta för uterum (speciellt om dem i anslutning till huset väldigt ofta liknande det som behövs för att gjuta för en tillbyggnad). Att gjuta en betongplatta för en tillbyggnad karakteriseras ganska mycket av att man måste se till att den betongplattan som ska gjutas för uterummet inte belastar och hänger på det befintliga huset. Om man bygger till ett uterum intill ett hus med en källare ska det uterummets betongplatta inte vila på den befintliga husgrunden eller befintliga källaren.
I övrigt är det som vanligt med bygglov, markarbete, montering av de ingående delarna, gjutning och efterarbete. Det kan vara bra att man även tänker igenom dränering och dalvatten så att man får en bra dränerings- och dalvattenslösning.
Cellplast isolerar
Anledningen till att man ska ha cellplast är för att den har en isolerande förmåga och den gör att ditt uterum kommer bli varmare. Därför tycker jag att om man ändå tar sig tiden och kraften att renovera ett hus och gjuter en platta hade jag lagt en god isolering där. Cellplast har alltså bland det bästa isolervärdet
som är känt och som är hanterbart, d vs det kostar inte skjortan.
Cellplast är kapillärbrytande
Man har dessutom en kapillärbrytande effekt som gör att du kan lägga cellplasten på makadamen och därmed även om vatten temporärt kommer åt grunden antingen underifrån eller från sidan, så bryter cellplasten kapillärt. Det innebär alltså att den inte suger vatten upp i plattan. När du har en konstruktion, i det här fallet ett uterum är det viktigt att man dimensionerar kantbalken därefter. Uterum kan vara rätt så tunga laster, inte minst
då det ofta är tunga glaspartier som väger betydligt mer än vanliga väggar. Väggen tar upp laster upp från tak, vilket då kantbalken tar upp. Detta adderar dock uterum ofta på en vägg eller flera vägger en stor tyngd i sig och detta tack vare att man skjuter partier och liknande som kan vara rätt tunga, i förhållande till en normal vägg. Tänk därför på att armera kantbalken och att den är dimensionerad för dem tyngder och laster som uppstår.
Vänliga Hälsningar
Micke