Gjuta eller plint för uterum

Fråga från Kent från Edsbruk

Hej Micke
Vi ska bygga en vinterträdgård Glasdörrar runt om 3 sidor (troligen Willab Garden) men med förstärkt stomme för vi vill ha ett tegeltak som kommer gå in i det befintliga hustaket.
Frågan är vilken typ av grund rekommenderar du?
Där altanen ska vara är det 1 meter ner till marken från golvet inne (vill ha det i samma nivå.
Är inne på att gjuta platta men kräver
stabila fyllnadsmassor 60cm.
Några jag frågat säger plintar?
Vad tycker du ?

Svar från Micke

Hej Kent,

För mig är valet av grund för ett uterum beroende av två saker.

Gjut en platta när du ändå är igång!
Om du ändå ska göra en uterum som oftast är bygglovspliktigt så kan det vara bra att se till att den lösningen som man väljer för uterummet faktiskt är långsiktigt. Med det menar jag att jag rekommenderar att man tar höjd för att bygga in uterummet på lång sikt och därmed höja värdet på huset. Så jag förespråkar en platta på mark om man är riktigt långsiktig. Detta på samma sätt som om man vill bygga ett garage och vill framtidssäkra garaget för att eventuellt omvandla till åretruntboende. Därför tycker jag att man ska passa på att gjuta en platta. En extra krydda är om man vill ha vattenburen golvvärme eller golvvärme överhuvudtaget. Det man då får är att man inte behöver oroa sig för att för mycket värme avgår ner i marken och du får därmed billigare uppvärmningskostnader. Det gör att du kan använda uterummet längre på året.

Om priset är helt avgörande – plinten dominerar – men betänk lasterna
Kostnaden är ju såklart den viktigaste anledningen till att man överväger andra grundlösningar än att gjuta en platta. Alternativen är krypgrundslösning eller plintlösning. När det kommer till plintar så finns olika plintlösningar. Plintar kan tyckas enkelt och billigt, vilket det ju oftast är. Men när det kommer till just uterum så kan det faktiskt vara så att lasterna inte är så låga som man tror. De tunga glaspartierna väger en hel del och gör att betongplattans kantbalk kan behövas. Men det är helt klart att dem enklare konstruktionerna dominerar för ett uterum.

Jag personligen hade gjutit en platta eller faktiskt anlagt en krypgrund och fyllt upp så att det kommer i samma nivå som du önskar om jag förstått det rätt. Jag hade lagt ut extra lager cellplast för att höja upp uterumsgrunden.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel