Fråga från Carl

Hej! Tack för en informativ sida med mycket bra information. Skall till att gjuta en betongplatta (6 m2) på 300 mm cellplast, under den 200 mm makadam, inne i en del av en krypgrund. För att komma upp till rätt nivå på golvet behöver jag sedan lägga på ett lager eps, eftersom det finns en syll på 3 sidor och en träbalk på den 4:e sidan. Hur lång tid måste betongplattan torka innan eps:en kan gjutas?
Mvh Carl Andersson

Svar från Micke

Hej Carl ,

Tack för feedbacken 🙂
Det värmer!

Är ingen eps expert ( men står på listan 🙂 ). Mest för jag har ingen bra partner på det. Och detta ligger mer på golvsidan, snarare än grundentreprenörsidan (där jag har extremt bra kontakter).

Det är ett stort problem i byggindustrin idag med uttorkning av betong där man har för bråttom att lägga täta skikt på betongen innan all byggfukt torkat ut.

Med ovan sagt och mitt sunda förnuft (som sagt ej expert) har jag följande att tillägga.
1) Jag hade väntat så länge jag kan (1 månad är inte fel). Och ventilerat järnet så golvet får torka ur – det är ju inne i ett hus. Glöm inte vattna betongplattan. Kan man inte vänta så länge … se nedan resonemang.
2) EPS är en betongprodukt med någon typ av isolering i sig, om jag inte förstår det fel? Därmed bör den släppa igenom vatten som ska avdunsta. Det viktiga är att betongen (underst) inte täpps till innan den hunnit torka ur helt. T.ex. genom en helt tät plastfilm/duk. Och det menar jag att eps produkten inte är, den har ju vatten i sig själv.

Med det sagt bör du inte behöva vänta särskilt länge. Men jag hade gjort det. De gamla gardet jag jobbat med gillar att betong får stå och härda i månader. Men det har folk inte tid med längre.

Här kan man läsa mer om att gjuta betong i krypgrunden.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel