Fråga från tony från lidingö

Vi har nyss spräckt bort en klippa i vårt källarförråd. Vi behöver nu gjuta ett golv där och undrar hur vi bäst går tillväga.

Innan vi tog bort klippan har förrådet hållt ca 10-16 grader beroende på årstid.

Förrådet är tänkt att fortsätta vara förråd + verkstad + eventuellt kunna spela pingis.

Vi har inget behov i nuläget att göra det varmare, men funderar ända på om vi ska lägga in ett tunnt lager isolering för att spara litet eneri och om man i framtiden eventuellt vi utnyttja detta förråd som bostadsyta.

Vi har inte så mycket takhöjd att spela med så vi antat att ca 5 cm skulle vara lagom.

Undrar också om vi ska lägga in radonduk. Vi har mätt och innan vi tog bort klippan låg värdet över det man får ha i bostad, men under det man får ha i förråd. Det kan ju tänka att spräckningen gör att mer radon kan komma in?

Vi måste jämna ut underlaget eftersom det är ojämnt efter spräckningen. SKa man lägga singel/makadam först ocskå? Eller lecakulor? Hur tjock lager i så fall? och vilken storlek.

Armering?

Vilken sorts betong ska man välja?

Vi ska nog måla golvet efteråt så att det blir mer lättstädat. GÅr det?

Jag tänkte ha en verkstadshörna där så bra om det är lättstädat. Klinker kan vara ett alternativ men är kanske overkill.

Källaren är i princip inte fuktig, men det kan ibland komma in lite regnvatten eller smältvatten på 2-3 ställen.
Det torkar ut emellan gångerna. Jag ska be de tänkta byggarna att försöka täta utifån.

Är detta något jag ska tänka på när man väljer typ av betong, radonduk isolering etc?
Vi har en golvbrunn som man skulle kunna gjuta ett fall emot.
Går det att göra fall med beting? Eller måsta man ha flytspackel (och därmed klinkers?)

Tacksam för tips hur vi går tillväga

mvh,
Tony

Svar från Micke om gjuta golv i källarförråd

Hej,

Hur konstruktionen ska lösas har lite med att göra hur många mm tjocklek du har att spela på för konstruktionen. Ska man göra en betongplatta bör man få in ett dränerande skikt, ett kapillärbrytande skikt (cellplasten) och en armerad betongplatta. Hur tjocka dessa skikten är beror på hur mycket utrymme du har. 50 mm som du skriver fungerar bra för cellplasten. 50 mm på betongplattan är också lämpligt. Betongplattan ska armeras. Det går att måla en betongplatta men det ska vara med rätt sorts färg så rådfråga en färgfirma.

Vet inte hur stor yta det handlar om med vad jag vet så finns radonduk endast på 50 m2 rullar och det kanske blir lite mycket. Plastfolie hjälper en del mot radon ifall den inte perforeras så det är ju ett alternativ även ifall den inte hjälper lika mycket som en radonduk.

Vänliga Hälsningar
Micke