Fråga från Andreas från Enköping

Hej,

Vi bor i ett sutteränghus byggt i T-form 1979-80 med källare under entréplan och ytterligare en halvtrappa ner till en oisolerad krypgrund med ståhöjd som ligger under nedre sutterängplan. Vi skulle vilja konvertera den till ett något mer användbart utrymme och eventuellt göra en del möjlig att värma upp något för tillfälliga aktiviteter.

Bekymmer jag känner till idag är att i ena hörnet har vi ganska mycket fuktinträngning då dagvattenavledning saknas just där. Det kommer vi självklart åtgärda genom att leda bort vattnet från huset. Vi har även diskuterat att dränera om huset då det börjar bli gammalt men de vi har pratat med tycker att det inte är nödvändigt den närmaste tiden då det verkar vara torrt och huset står på ett högt läge.

Önskemålet är att gjuta golv i hela utrymmet och den delen som vi skulle vilja värma upp något tänker jag att vi skulle kunna lägga in värmeslingor antingen el eller vattenburet då huset har fjärrvärme. Tanken är att vi vid speciella tillfällen ska kunna värma upp utrymmet något vilket kanske kommer ske 5-10 ggr/år.

Skulle detta kunna gå att göra på ett rimligt vis?

Måste vi ha isolering under betongen där vi ämnar värma upp vid enstaka tillfällen och i sådana fall vad är minsta mängd? Har läst 150mm på din hemsida alt högisolerande skivor för normalt uppvärmda utrymmen. Skulle du rekommendera isolering även i utrymmet vi inte ämnar värma upp?

Blindbotten är betongplan som vilar på grundmuren medför det några risker?

Något annat vi bör tänka på?

Mvh

/Andreas

Svar från Micke

Hej Andreas,

Låter som att en blindbotten av betong är lite speciellt. Suger fukt men samtidigt inte organiskt. Intressant att veta hur bjälklagen ovan mår.

Men oavsett. Här har jag skrivit om detta projekt. Tycker artikeln täcker in din fråga väl. Återkom om det är något mer du undrar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel