Fråga från Charlotta från Malmö

Hej!
Jag har en ”svinalänga” från 1890 som är inredd på 70 talet. Väggar är helstenstegel med puts och golvet troligtvis oarmerad betong direkt på mark, mellan grundmurar. På plattan är uppreglat ett golv med plastmatta som ytskikt och det luktar lite mögel. Tänker riva bort allt till betongen för att sedan bygga upp nytt golv. Bör jag bila bort plattan o sedan gräva för o fylla m makadam, cellplast och gjuta ny platta med golvvärme? För om det ligger en betongplatta direkt på mark utan dränering o isolering så är det väl dumt att utgå ifrån denna när jag bygger upp nytt golv o inreder badrum o sovrum? Hur djupt bör jag gräva ur för ny platta med golvvärme? Räcker en totalhöjd på 60 cm inkl platta? Bef golv ligger nu 200 cm över mark. Så det skulle innebära att jag gräver ur 400 mm för o hamna på samma höjd som idag, dvs 200 mm ovan mark. Hur tänker jag ang isolering mot bef grundmurar? Räcker det att gräva ur på insidan o isolera med kantelement som ram mot betongen som jag sedan gjuter på? Eller måste jag åtgärda även utsidan på murarna med dränerande lager o isolering?
Otroligt tacksam för svar!
Mvh, Charlotta

Svar från Micke

Hej Charlotta ,

Ring mig om du vill angående isoleringen mot befintliga väggar. Har skickat dig mina kontaktuppgifter.
Men mot befintligt hus så behövs oftast inte kantelement. Bara rörelsefog, OM INTE, konstruktionen kräver det. Hur vet man det? Det får se utifrån lastplanen.

GRundläggningsdjupet bestäms av
– hur mycket tjälfarlig jord som ska bort.
– hur hög sockel vill du ha vs vilken typ av grundelement du ska använda. Ofta gräver man 500 mm.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel