Fråga från Anders från Uppsala

Hej Micke.
Vi har idag en förrådsbyggnad på tomten som är uppbyggd enligt följande. En grundmur ståendes på berg med två varv leca ovanpå denna. I bakkant på byggnaden är grundmuren cirka 20-30cm hög och i framkant är den cirka 60cm (sluttande berg under.). Grunden är ventilerad via 4st. Ventilgaller i nedersta lecavarvet och har ett icke isolerat spåntat trägolv. I övrigt så är byggnaden isolerad. Framför denna byggnad är en carport byggd och denna vill jag nu konvertera till ett isolerat garage. Huruvida jag kommer att behålla tak och införliva plintarna i den nya isolerade plattan eller inte har jag inte bestämt, men undrar hur jag ska hantera grundmuren/leca som kommer utgöra innervägg i det tänkta garaget upp till cirka 60cm?
Dvs. Den isolerade plattans överkant kommer ansluta mot grundmuren med en rörelsefog och ovanför kommer jag som jag ser det få en köldbrygga.
Går även i funderingar på att vid ett senare tillfälle att konvertera grunden i förrådsbyggnaden till en isolerad gjuten platta i nivå med grundmuren och behålla de två varven leca ovanför.(sänka golvet) Har du några tips till mig att tänka på?

Svar från Micke

Hej Anders,

Hur stort är förrådet och vad ska den nya byggnaden användas till? Det låter på din beskrivning som att du verkligen vill behålla förrådet.

Jag gjorde en identisk grej nyligen och jag rev bara hela alltet. Fimpade både förrådet och befintliga plintarna. Tänk på att renovera befintligt hus kan vara dyrare än nyproduktion. Du sparar lite byggmaterial men det dyra är ofta arbetet.
För ett boende är det såklart nästan aldrig en option, men för förråd så bör man se om det blir billigare att bara göra om allt – räkna variefall på det.

Det är såklart inget banbrytande tips, annat än att ska du göra om något ordentligt, gör det nu. Dvs hur mycket har du investerat i förrådet. Det är ju inte en isolerad platta. Är förrådsdelen liten i förhållande till den nya delen så kommer du ångra dig senare OM du ska vinterbona din nya byggnad.
Om den är stor och byggnaden i sig är fantastisk så förstår jag att du vill behålla det. Men du behöver väl ändå bryta upp ena väggen antar jag.
Ska du behålla förrådet som det är behöver du precis som du skriver en köldbrygga.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel