Fråga från Amel

Hej! Har en tomt där högsta punkten är ett berg där jag ska gjuta platta. Problemet är att det är ojämnt så min ide är att jag murar en ram för att fylla med stora stenar sedan makadam så att det blir en jämn nivå med resten av berget. Vad är din rekommendation för storlek på makadamen? Hur mycket makadam ska det vara? Själva muren som skapar en sula för underlaget måste väl förankras mot berget på något sätt annars finns risken att plattan glider ner för berget. Hur gör jag detta på bästa sätt?

Mvh Amel

Ps har swishat

Svar från Micke

Hej Amel,

Tusen tack för swish.
Jag hade gjort precis som du föreslår.

För makadam storleken har jag förkärlek för 8/16. Den kan vara lite dyr. Så då kan man gå på lite grövre och sedan jämna av med lite ”makadamflis” på toppen som gör att du får en enklare bädd att finlira med på toppen.

Sedan när det kommer till muren/stödmuren så hade jag dubbat/nubbat ner (glömt vad det heter 😊) lite förankring i berget och gjort en pågjutning så du får en bra yta (dvs betongyta i våg) att jobba med och sedan
Hade använt rostfri armering som nubb/dubb. Borrat ner förankringen lite i berget. Behövs inte så djupt. Kanske en decimeter så du får en fysisk förankring. Observera att vill du vara på säkra sidan får man ta in konstruktörer för sånt här för man vill ju inte att huset glider nerför slänten. Men så hade jag gjort.

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel