Fråga från Marcus från Värmdö

Hej

Jag har en sluttande tomt med ett brantare berg i bakkant. Även där jag tänker mig lägga huset är det sluttande och nära till berg. Där huset skall ligga sluttar det väl ca 1 meter per 5 meter. Det finns mycket sprängsten på tomten som går att använda. Jag vill pga detaljplan gjuta platta. Går det att bygga en terrass av sprängsten som man sedan ljuter plattan på och i så fall behövs det en stödmur för detta eller klarar man sig bara genom att packa och släntra av terrassen ner mot tomten. Förstår att det behövs dränering eftersom berget är i bakkant men platta måste väl vara bättre än krypgrund i detta fall?

MVH
Marcus

Svar från Micke

Hej
Svar ja. Man kan absolut terrassera och jag föredrar en betongplatta men det finns också bra krypgrunder. Frågan är givetvis hur mycket tomten lutar och i ditt fall lutar det inte så mycket att man inte borde kunna jämna ut med antingen två betongplattor eller att använda olika höjd på kantelementen.

Frågan är ställd till Tjällden som eventuellt kontaktar dig direkt. De är duktiga på sånt här.

Här har du också två artiklar jag har skrivit om denna frågeställning tidigare. Säg till om de inte täcker in din fråga.

Hälsningar Micke

Fick du hjälp av denna artikel