Gjuta platta runt hörn

Fråga från Micke från Stockholm

Hej,

Vi vill göra en tillbyggnad till vårt 20-talshus som har en källare med väggar av stora granitblock. Oisolerat betonggolv i källaren. Tillbyggnaden ska primärt ansluta mot befintligt hus vid ena kortsidan, men sträcker sig även in både framför och bakom huset (tänk att tillbyggnaden har formen av ett U med fyrkantiga hörn, där den befintliga byggnadens kortsida skjuts in i mitten). Tillbyggnaden ska göras med källare hade vi tänkt.

Jag undrar om det är några problem med att gjuta en platta som ansluter till befintlig byggnad runt två hörn eller med att plattan sas blir U-formad?

Jag undrar även om det är några problem/risker med att gräva upp runt befintlig källarvägg, tex rasrisk? Om ja, kan man förebygga sådana problem vid grävningen på något sätt?

Mvh
Micke

Svar från Micke

Hej Micke,

Kort och gott. Du kan gjuta ett U som du beskriver runt hörnen på ditt befintliga hus.
Som alltid behöver du en rörelsefog mot ditt befintliga hus.

Det är också viktigt att din nya grund (U formade) inte hänger på ditt befintliga hus. Om det är en rejäl stenmur så kanske inte det ska vara några problem men det gäller ändå. Din nya tillbyggnadsgrund får inte hänga på källarväggen. Eftersom du går ner och bygger källare ska detta inte vara ett problem.

Det är viktigt givetvis att säkra ny dränering utanför din U formade tillbyggnad.

Rasrisk uppstår om du gräver ner under befintliga byggnadens betongsula (dvs i ditt fall under källaren)

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel