Fråga från Heidi från Holsby brunn

Vi har en pool 10x 5,5 m , plåt ram plus liner. Vill istället gjuta pool. Kan man använda befintlig ram och gjuta pool istället, gjuta golv och använda ramen och sätta frigolitblock? Tacksam för svar

Med vänlig hälsning
Heidi

Svar från Micke om bygga isolerad pool i befintlig pool

Hej

Vi byggde pool för några år sedan och har stött på många frågor kring detta men inte denna faktiskt :). Jag tycker det är bra att ha poolstomme av frigolit av många skäl.

Du kan definitivt ”återvinna” att poolgropen är grävd redan givetvis. Men när det kommer till poolstommen är jag mer osäker.

Det finns flera frågor som jag undrar spontant. Du nämner att du vill gjuta din pool därav tolkar jag det som att du inte bara vill gjuta en poolgrund utan även ha gjutna väggar till viss del.
1) Får den nya poolen plats i den gamla poolgropen eller inte? Behöver du ta dit grävmaskin igen? Eftersom du ska gjuta en poolgrund låter det som att du är inställd på visst markarbete ändå?
2) Hur isolerad vill du ha poolen? För 10 cm så låter din lösning ok. Men vill du ha mer (vilket ger större besparingar) så behöver du mer cellplast och då bygger det mer. Då hade jag nog föredragit ett system som hänger ihop med poolgrunden. Då är väggarna förankrade på ett genomtänkt sätt med grunden. Det rekommenderar jag för stabiliteten i konstruktionen.
3) Poolstommen vi byggde med (tjällden ab isogrund?) är sveriges mest isolerade pool och väggarna bygger 40 cm. Ska du då ha stålramen runt poolen så blir poolen markant mindre än den nuvarande poolen. 80 cm mindre i bredd och lika mycket i längd. Var det tanken eller tänkte du bara isolera stålramen?
4) Ska du ha trädäck runt. Det är bra isåfall att fästa denna i poolramen så du får en god stabilitet både för altanen och poolen. Då är väl stålramen i vägen eller?
5) I vilket skick är din stålram?

Jag hade hört med Tjällden AB och sett vad prisskillnaden blir med och utan poolblocken.

Hälsningar Micke
PS: Här är artikeln om hur vi gjorde: länk. DS