Fråga från Johanna

Hej,
Vi håller på att renovera källaren. Vi dränerade utvändigt och isolerade med isodrän för ca 1,5 år sedan. I två av rummen (lekrum, gillestuga) är det trägolv som har varit i samma nivå som betonggolvet i hallen, tvättstugan ja övriga källaren. När vi nu bröt upp trägolvet i lekrummet för att vi inte visste vad som var under så är det uppbyggt på träreglar och isolerat med gullfiber/sågspån direkt på betongplattan!!!! Suck!
Nu har vi rivit ut rubbet så nu består rummet av betongväggar och ett betonggolv som är ca 17 cm lägre än övriga källargolven. Hur gör vi bäst nu?
VI funderar fram och tillbaka på golvvärme men då har jag förstått att man ska isolera med minst 15 cm cellplast för att det ska bli bra och sen gjuta in golvvärme ovanpå det. Kan bli lite tajt på 17 cm?? Att bila upp ytterligare och då riskera att hamna under isoleringen utvändigt är inte bra om jag fattat rätt. Är det bästa då att bara gjuta upp golvet med cellplast som isolering och fortsätta att värma upp rummet med hjälp av elementet som redan finns i rummet och som har funkat bra hittills?
Tänkte sedan vi lägga en nålfiltsmatta ovanpå? Funkar det?
Många funderingar…..
Mvh
Johanna

Svar från Micke

Hej Johanna ,

Ett ventgolv skadar aldrig i källare om man vill vara på säkra sidan men… låter inte som ni har fuktproblem idag (eller?).
Undvik bara golvvärme så ska ni vara på säkra sidan (det är då 15 cm är jätteviktigt pga omvänd fuktvandring). Isolera dock med cellplast så gott det går – det stoppar fukt och isolerar. Hellre fler skivor av mindre storlek som ligger om lott än en 10 cm. Fukten kan leta sig genom skarvarna.

Vilken typ av matta som passar i källare har jag svarat på här!

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel