Fråga från Mikael

Hej!
Vi bygger nytt hus och gjöt plattan för 24 timmar sedan. Gjuten är ojämn och det är kanter och dalar på ca: 10mm på flera ställe. Hela golvytan om ca 146m2 är ojämn med nobbar. Jag har flotta och filmat. Jag ringer den som gjutit som säger att han åtgärdar med slipning och ev. flytspackel. Han jobbar så säger han. Frågar om han inte ska slipa golvet rätt omgående men han säger att han börjar att slipa på måndag dvs. minst 72 timmar efter gjutningen. Han säger också att han brukar åtgärda golven en gång till när innerväggarna är på plats. För mig låter det krångligt, omständigt och dyrt. Varför inte göra rätt på en gång. Vad är enligt dig inom tolerans och utanför tolerans när det gäller gjutna golv i ett nytt bostadshus?
Mvh Mikael

Svar från Micke

Hej Mikael ,
Håller med dig, låter som en onödig process, samtidigt måste man låta byggaren jobba som han eller hon vill.
Betalar du fastpris eller löpande? Om det är fastpris menar jag nog att byggaren har rätt att själv besluta om tillvägagångsätt i detta fallet. Han har en metodik som jag menar fungerar även om det inte är optimalt.
Sedan är det så att få en betongplatta perfekt på en gång är inte helt lätt och då har denna byggaren valt en metodik att inte lägga för mycket tid på det innan. Rätt eller fel, men så länge han lever upp till den slutliga toleransen inom rätt budget är det väl ok, eller?
Om du inte betalar fastpris utan löpande kan man ha åsikter om detta men det bör man ha kommit överens om innan och frågat. Efter är det svårt att ”gjuta om” så att säga.

Att gå på betongplattan är precis som byggaren säger inte att rekommendera förräns cirka en vecka brukar jag säga. Man kan ”smyga lite” på plattan efter någon dag, men jag rekommenderar inte att man jobbar på den och slipar den under denna tid.

Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel