Fråga från Fred

Hej Micke, vi har tagit del av din eminenta hemsida. Tack! Vi har ett hus byggt 1913 där vi vill göra om källaren till bostad. Huset står direkt på berg med gammalt betonggolv på några centimeter. Källaren är 75% sutteräng. Vi bedömer inte att det går att komma ned särskilt mycket i berget vare sig invändigt eller för dränering.Vi har en torr och fin källare utan problem med fukt och lukt. Vad tycker du vi ska/kan göra för att få ett fuktionellt golv, gärna med värme?
Hälsningar
Fred

Svar från Micke

Hej Fred ,

Du behöver vid golvvärme minst 15 cm god isolering (cellplast s100 eller likvärdig).

Annars riskerar man omvänd fuktvandring in i källaren.

I ditt fall är jag dock lite osäker från vart din fukt isåfall skulle komma. Berg binder ju inte fukt som mark gör. Hur ligger berget? Kan det komma fukt därifrån? Borde ni redan märkt tänker jag?

Att fukten skulle vandra via berget om berget är torrt och fint låter jag vara osagt. Kan inte fysiken bakom såpass bra.
Hade det varit vanlig mark så hade jag rekommenderat ventilerade golv om man inte vill gräva ur. Tror du ska prata med proffsen här.
Och när det kommer till ventgolv har jag valt ut en partner som jag trivs bra med. Skickar dig deras kontaktuppgifter.

Hoppas de kan svara på din fråga om ventgolv behövs för dig. Inte alls säker på det.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel