Fråga från Karin Gidén från Uppsala

Hej! Tack för en bra sajt. Jag och min man köpte ett betonghus byggt 1961 för fyra år sedan och vi har precis dränerat om hela huset och isolerat utifrån. Enligt företaget som hjälpt oss har det inte funnits några stora problem med fukt, väggarna har i stort sett varit torra. I samband med detta har vi också bytt avlopp och vatten och därför bilat upp en tredjedel av golvet i gamla pannrummet (nu dock fjärrvärme).

Jag vill bygga en toalett och handfat i fd pannrum om ca 3-4 kvm. Generellt har jag valt ickeisolerat ej uppvärmt golv i källaren men just på denna lilla plats innanför dörren och mellan handfat och toalett skulle jag hemskt gärna ha golvvärme (max 2 kvm). Takhöjden i källaren är 2,1 m. Jag har förstått att man inte ska lägga isolering under dräneringsnivå. Dräneringsrören ligger inte jättedjupt utan precis i nivå eller strax nedom betongplattan i källaren. Jag har förstått att man ska lägga minst 15 cm isolering för att kunna lägga golvvärme. Det känns som isolering plus ny betongplatta om 8 cm kommer hamna under nivån av dräneringsrören. Därför undrar jag dels om jag förstått detta rätt – blir detta en omöjlig ekvation? Jag undrar också om en såpass liten yta med ev lite mindre tjock isolering kanske har mindre betydelse än om man t.ex. pratar om större delen av en källare? Jag undrar också om man kan välja att lägga golvvärme bara precis framför toalett och handfat och fram till dörren, och låta bli att lägga det helt intill ytterväggar och inte mot den halva delen av utrymmet där fjärrvärme och vattenmätare finns (tänkte bygga in det i nåt skåpliknande, men där kommer man ju inte kliva runt med fötterna och behöver ju därför ingen golvvärme där.) Runt avloppet som vi bilat upp som ligger säkert 60 cm nedom golvet har det varit helt torrt.

Tacksam för råd kring detta, jag är ”livrädd” för fuktproblem och vill känna mig helt trygg. Om det är mycket oklokt med golvvärme i detta fall så vill jag veta det, men om det finns en rimlig lösning så vill jag gärna höra detta också förstås.

Tack på förhand.
Hälsningar Karin

Svar från Micke

Hej Karin,

Tyvärr vågar jag inte rådgöra annat än de vanliga riktlinjerna kring detta.

Rekommendationen för att undvika omvänd fuktvandring är antingen ventilerat golv eller in med minst 15 cm isolering.
Personligen tänker jag lite så här. Om ni märker att ni får lite fukt pga den ingjutna golvvärmen. Använd den inte då. Sannolikheten att ni skulle förstöra hela källaren är inte stor med så liten area.
Jag hade också lagt in så högisolerande cellplast jag kunnat och så mycket du får plats. Bättre än inget givetvis.

Beklagar men vågar inte rådgöra mer än så.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel