Fråga från anonym*

Hej.
Vi bor i ett radhus byggd i slutet av 70-talet av Skanska. Husen här verkar vara av bra konstruktion och har mej veterligen inte haft några större problem. Genom åren har folk renoverat och bättrat på här och där – inte minst i badrum och kök. En del har satt in golvvärme i vissa av dessa utrymmen. Mej veterligt har dock ingen egentligen tagit upp eventuella risker med detta till diskussion.

Även vi har låtit sätta in klinker och kakel i badrum och kök. I samband med detta har man (alltså plattsättarna) starkt rekommenderat golvvärme, då klinkers känns kalla och ogästvänliga åtminstone under halva året.

Först gick vi ganska okritiskt på kakelhantverkarnas rekommendationer och badrummen är båda små (ett av dem dessutom på övervåningen) så det torde inte få några avgörande konsekvenser. Men när det gällde köket gjorde vi ändå, en koll på nätet. Då, för 5-6 år sedan, fanns det inte så mycket om riskerna med golvvärme, men en artikel fann vi om riskerna för fuktskador, där man rekommenderade att det borde vara bättre isolering mot grunden (än det som vi hade) för att undvika de omvända fuktrörelser som även ni nämner här, på denna sajt.

Att göra omfattande ändringar i en betongplatta som delas av fem hushåll verkade både komplicerat och dyrt, så det var ingen attraktiv lösning vid tillfället. Och köksrenoveringen hade redan påbörjats. Vi övervägde, debatterade med kakelfirman och kom till slut fram till en kompromiss; vi valde värmeslingor monterade i frigolitplattor klädda i metallfolje, som skulle reflektera så mycket av värmen som möljigt uppåt, in i huset. Vi lät även ett element sitta kvar i köket, så att det skulle finnas valmöjligheter.

Sedan dess har vi egentligen inte använt golvvärmen. (annat än testat det vid några få tillfällen). Och det har räckt till, så vi har undvikit frågan.

Med åren, då man blir äldre, och reumatismen i fötterna blir mer plågsam, pockar frågan på något slags lösning. Vågar vi slå på golvvärmen utan risk för framtida fuktskador? Eller ska vi fortsätta att hasa omkring på våra tofflor och överlåta avgörandet på nästa ägare?

Har ni några råd att erbjuda? Eller kan ni rekommendera någon expert som kan ta en titt på frågan?

Med vänlig hälsning,

P.S. Jag har en ritning på grundet, men ser inget sätt att bifoga det här…

Svar från Micke

Hej ,

Det beror på hur mycket isolering ni lagt in i golvet. Har egentligen inte mer att säga än att experterna (jag är inte en expert – har rådfrågat golvvärmeexperter – det är de som säger detta till mig) – dvs 15 cm isolering ska ner under golvvärme – annars kan man behöva säkra med ventilerade lösningar som säkrar upp så att fukten ventileras ut ifall det händer.
Vill du ha kontakt med ventgolv experter så har jag bra sådana kontakter.

Beklagar men kan inte säga mer än så.

mvh
Micke
PS:
* Denna post är avanonymiserad då detta är en renoveringsrelaterad fråga.
Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel