Fråga från Simon från Sollentuna

Hej!
Jag har en oisolerad krypgrund under huset. Jag har funderingar på att installera golvvärme i hela huset i samband med renovering. Vad är bästa sättet för att undvika fuktskador?
Min tanke är att dränera runt huset, plast på krypgrundsbotten samt en bit upp på väggarna och isolera med frigolit. Golvet ovanför krypgrunden ska ha minst 25cm isolering(mineralull?) och sen byggs golvvärme på det…Vad säger du? 🙂 Mvh Simon

Svar från Micke

Hej Simon,
Isolerar man bjälklaget så blir krypgrunden ännu kallare då värmen från huset inte sipprar igenom så då är det bra att isolera kryputrymmet som du skriver. Att först lägga plastfolie och sedan markisolering som du skriver är bra. Att även isolera balkarna från insidan är också bra.
Ett annat sätt är att göra om krypgrunden till en platta på mark. Ifall du ändå ska göra om bjälklaget så är ett alternativ att ta bort bjälklaget och fylla upp kryputrymmet med makadam och cellplast och sedan gjuta en platta med golvvärme. Se bild ovan.

Styra golvvärmen kan vara bra att tänka igenom

När det kommer till golvvärme i krypgrunder så kan det vara bra att fundera igenom hur man vill styra golvvärmen. I nya hus så bygger man ofta in styrningen så att man kan ha reglage och liknande på väggarna så att de är en del av väggen. Istället för att borra upp väggar kan det vara bra att ha trådlös styrning av golvvärmen så att man inte behöver skära upp i väggen.

Blanda golvvärme och vanliga element – använd en shunt

En annan vanlig frågeställning är hur man blandar element i det befintliga huset med golvvärme. Det kan vara så att man kanske inte gjuter igen hela golvet, eller man väljer att till viss del ha kvar uppvärmning på övervåning med element, men man vill ändå ha vattenburen golvvärme då man har ett system som klarar det. Då kan det vara bra att ha en shunt som löser detta. Det man då gör är att installera en golvvärmeshunt som ser till att man kan koppla på den vattenburen golvvärme.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel