Fråga från Joakim

Hej,
Tack för nyttig och intressant läsning,
Har läst mycket på din sida och förstått att frågorna om att isolera en oisolerad 70tals platta ovanifrån är många. Att det är en riskkonstruktion och att bäst är att bila upp och göra rätt.
Vi har precis påbörjat ett stort renoverings- och tillbyggnads projekt på vår nyinköpta villa från -76. Rivit ut sutterängdelen, ca. 50kvm, ner till plattan, tidigare uppreglat golv, och nu är frågan hur vi går vidare då vi skulle vilja undvika att bila upp plattan.
Allt har varit torrt och inga indikationer på fukt i platta eller väggar. Vi önskar gjuta in golvvärme och har ca 15cm (ev. 20cm) att nyttja för isolering, golvvärme och klinkers m.m.
Om man nu inte bilar upp plattan hur anser du man bör gå vidare. Fått en firma som föreslagit att isolera med EPS betong alt. Cell betong ca 10cm och därefter vattenburen golvvärme m.m. Annan firma anser att den bör isoleras med Cellplast ca 10cm och därefter gjuta in golvvärme m.m.
Hur ser du på dessa alternativ, vilket är att föredra om man nu inte bilar upp plattan.
Stort tack för bra sida!
Mvh, Joakim

Svar från Micke

Hej Joakim,
Tack för feedback.
Ovanpåliggande isolering klassas som en riskkonstruktion om man inte kombinerar det med mekaniskt ventilerat golv eller liknande. Du behöver upp i minst 15 cm isolering om du inte ska få omvänd fuktvandring.

EPS betong vet jag inte då jag inte är expert på det. Man stoppar mig veterligen inte fukt alls med det (är väl isoleringskulor inbäddat i cement typ).

Har skickat dig tips på företag som är duktiga på ventilerade golv.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel