Fråga från Pontus

Hej,

Jag bor i ett Hultsfredshus som är byggt 1978. Vi har blivit fler i familjen och skulle nu behöva göra om ett förråd i källaren till två sovrum. I dagsläget är det ett målat betonggolv i rummet.

Enligt förra ägaren som också byggde huset är materialen underifrån och upp följande:
Makadam, sedan betongplatta med 3-4 cm torr mursand och sedan 4-5 cm slipsats. I sanden ligger även rör för vattenburen värme och el.

Det sitter i dagsläget ett vattenburet element i rummet. Nuvarande takhöjd är 220 cm. Rummet angränsar till pannrummet där vi har jordvärmepumpen, vilket gör att vi har nära till anslutningar.

Målet är att kunna dela av rummet till två sovrum med klickgolv på golvet. Under planeringsarbetet uppstod frågan om det går att lägga in golvvärme på ett bra sätt.
Förslagen på lösningar har varit många men jag får otydliga svar på hur stor risken för fuktproblem är.
Har du några förslag på vilka åtgärder som kan behöva utföras och om det är ens är försvarbart att göra denna komforthöjning?

Mvh Pontus

Svar från Micke

Hej Pontus ,

Jag har skrivit en hel artikel om detta. Har du läst den.
Du finner den här.

Kort summerat.
Om du vill undvika fenomenet omvänd fuktvandring och vill ha golvvärme måste du se till att ditt golv är tillräckligt isolerat. 15 cm normal s100 cellplast brukar man säga.

Många vill, eller har inte möjlighet till så mycket isolering. Då är ett så kallat mekaniskt ventilerat golv ett alternativ för att förhindra omvänd fuktvandring. Ett ventilerat golv ökar också komforten utan golvvärme.

Sätter dig i kontakt med företag för detta ifall du är intresserad.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS